Hem | Material | Inredning | Gravstenar | Övrigt | Erbjudanden

 köksbänk
Till köksbänkar rekommenderas graniter och gnejser. Vackrast och mest praktiskt med polerad yta, och gärna tillverkade av svenska eller skandinaviska stensorter. Den polerade graniten motstår de flesta utmaningar, t ex kökskniven eller en varm kastrull. Graniter och gnejser finns i ett spektrum av färger, från svensk svart Diabas över röd Vånga eller slingrig röd/brun/svart Hallands Gnejs till norsk Blå Labrador och finsk Baltic Green. Givetvis har vi också de flesta populära stensorterna som Impala, Assoluto Nero, Kashmir Gold & White, Brazilian Gold, etc. Varje smakriktning kan tillfredställas. Betänk att stenars naturliga färger harmonierar på ett annat sätt än målade ytors färger, så kan teoretiskt opassande färgkombinationer mycket väl var synnerligen väl passande. Hos oss kan Du se prover på de flesta stensorterna.

Vi gör håltagningar för spishällar och diskhoar, med infrästa förstärkningar på bänkens undersida. Väljer Du en undermonterad rostfri diskho monterar vi den i samband med tillverkning av bänken.

I speciella fall, - ”k-märkta” kök kan det också passa väl med en klassisk marmor- eller svensk kalksten. Dessa är ömtåligare än graniter, märken efter diverse köksbestyr, t ex rödvinsfläckar och repor kan uppstå. Kan av vissa ses som patina och av andra som störande, - om så fodras i de flesta fall en ompolering.

Den polerade granit/gnejs-bänken rekommenderas att användas som levererad, dvs utan någon form av kemisk behandling. En marmor/kalkstensbänk skyddas bäst av såpvatten eller matolja, helst inte någon tillverkad stenpolish – och blir då den perfekta ytan för mammas bullbak.

 
köksbänk med sarg


Köksbänken ligger av nödvändighet högre än fönsterbrädan. Sargen hindrar att vatten och annat faller ner.
 köksbänk vinkel
En bänkskiva i vinkel kan göras i ett stycke förutsatt att ett av benen i "L-et" inte är alltför långt.

köksbänk per 
Bilder av polerade graniter, på datorskärmen eller i tryck, är svåra att återge. Bäst är att se stenen i verklighet, - Stenhuset lånar gärna ut provbitar till sina kunder så at de kan göra rätt val i rätt miljö.

 
 profilerad kant2 
Den synliga kanten kan göras rak med fasad över- och underkant eller profilfräst.

Köksbänkar
Badrumsbänkar
Fönsterbänkar
Golv
Spisomfattningar mm
Utesten
Specialarbeten